Auto op zonne-energie Stella (Tu/e) gaat in Australië voor het dubbele aantal kilometers

 

2013_0703_NFEINDHOVEN – Studenten van de Technische Universiteit ontvingen vorige week in San Francisco (VS) de prestigieuze Chrunchie-award voor hun auto Stella, die volledig op zonne-energie wordt voortgedreven. Stella heeft een bereik van 750 kilometer op een ‘tank zonne-energie’.

Tijdens de komende World Solar Challenge in oktober doet het team van de Technische Universiteit er nog een stevige schep bovenop. “We gaan voor een actieradius van 1500 kilometer. Daar gaan we de komende maanden hard aan werken”, zegt de nieuwe teamleider Tom Selten ambitieus in het tv-programma Booming Brabant.

Nakijken voor Apple en Bitcoin
Een award voor een gezinsauto die op zonne-energie rijdt, daar hadden zelfs de studenten van de TU/e vooraf niet op gerekend. Grote namen als Apple en Bitcoin waren meer kansen toegedicht, maar hadden het nakijken. Tom Selten: “We hebben de grote jongens verslagen. We hoorden het nieuws vroeg in de ochtend. Daarna was het een compleet gekkenhuis.”

De Stella is de eerste auto op zonne-energie waarin vier personen comfortabel kunnen zitten. “Vooraf verklaarden velen ons voor gek. Wij hebben bewezen dat het kan. Dit is de toekomst. Binnen 5 of 10 jaar kan een dergelijke auto worden geïntroduceerd”, vertelt de teammanager.

Uitdaging stylisten
Een kritische noot aan de tafel van Booming Brabant was het plompe uiterlijk van de auto. Voor compagnon Anne-Marie Rakhorst is het juist een reden om in een dergelijke auto te gaan rijden. “De auto is snel en duurzaam. Hoe meer van deze auto’s op de weg rijden des te interessanter het is voor stylisten om zich te buigen over de vormgeving”, stelt ze.

Rijk worden met de ontwikkeling van een auto op zonne-energie is zeker niet de doelstelling Selten en zijn team. “De uitdaging is de ontwikkeling van een auto die nog efficiënter en nog zuiniger kan rijden.”

bron: omroepbrabant.nl/ Cor Verschuren
 / Comments Off on Auto op zonne-energie Stella (Tu/e) gaat in Australië voor het dubbele aantal kilometers  / in NIEUWS

Comments are closed.