Eiffeltoren levert windstroom en zonnewarmte

windturbine-eiffeltoren-cropDen Haag – In de Eiffeltoren zijn vorige week twee windturbines met verticale as gemonteerd, van ruim 5 m hoog en 3 m in doorsnede. Daarnaast is 10 m2 aan zonnecollectoren geïnstalleerd.

De turbines hangen binnen de stalen constructie ter hoogte van het twee niveau, ongeveer 120 meter boven de grond. De twee VisionAIR5 turbines van elk 756 kilogram moeten gedurende zo’n twintig jaar samen ongeveer 10.000 kWh per jaar leveren.

Laag toerental windturbine

Dat komt grofweg overeen met het stroomverbruik van de eerste verdieping, waar restaurants, een souvenirwinkel en een expositie is gevestigd. Om visueel zo weinig mogelijk op te vallen zijn de turbines in dezelfde kleur als de 126 jaar oude toren geverfd. Verder zouden de turbines relatief stil zijn vanwege een laag toerental en daarmee lage snelheid van de turbinebladen.

Regenwater en warmtepompen

De Eiffeltoren verduurzaamt op meer fronten. Zo is men bezig met de installatie van een regenwateropvangsysteem dat de toiletten van spoelwater voorziet. Daarnaast wordt de verlichting vervangen door ledverlichting. Tot slot zijn glazen zonnecollectoren (Dietrisol Pro C 250) in combinatie met warmtepompen geïnstalleerd, die voor ongeveer de helft gaan bijdragen aan de benodigde energie voor warm tapwater op de platforms.

bron: www.cobouw.nl

 

 / Comments Off on Eiffeltoren levert windstroom en zonnewarmte  / in NIEUWS

Comments are closed.